شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت

شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت: مفاد ۴۸ تا ۶۱ قانون تجارت به طور جامع به شرح مدیران و وظایف هیئت مدیره شرکت‌های سهامی پرداخته است. بر اساس قانون تجارت هر شرکت سهامی باید توسط یک یا چند نفر نماینده موظف یا غیر موظف از میان شرکا که برای مدت معین انتخاب شده و قابل عزل هستند، مدیریت شود. شایان ذکر است که اعضای هیات مدیره شرکت‌های سهامی عام باید حداقل ۵ و حداکثر ۱۱ نفر باشند.

این موارد مختصری از مهمترین قوانین و مقررات قانون تجارت جهت تشکیل هیات مدیره بودند. در واقع تشکیل هیات مدیره به منظور کلی پیشبرد اهداف شرکت، از مهمترین اقدامات جهت هدایت شرکت در جهت رشد و توسعه است. اعضای هیئت مدیره شرکت با توجه به دارا بودن ویژگی‌های خاصی برگزیده می‌شوند. اگر مشمول شرایط ویژه‌ای باشند، از انتخاب به عنوان عضو یا رییس هیات مدیره محروم خواهند شد.

در ادامه این مقاله از ثبت هوران قصد داریم به طور جامع و کامل شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت، تنظیم صورتجلسه شرکت جهت تغییرات هیات مدیره و مسائل پیرامون آن را شرح دهیم و راهنمای جامعی برای شرایط و نحوه برگزیدن هیئت مدیره به شما ارائه دهیم؛ با ما همراه باشید.

ثبت هوران

هیئت مدیره شرکت‌های تجاری چه نقشی در پیشبرد اهداف شرکت ایفا می‌کنند

هیئت مدیره یکی از ارکان مهم هر شرکت است. وقتی شرکت یا موسسه‌ای شروع به فعالیت می‌کند و مراحل ثبت برند را با موفقیت به پایان می‌رساند، برای ادامه فعالیت خود و رشد و توسعه تجارت باید مدیرانی را تعیین کند.

 با توجه به قوانین آورده شده در قانون تجارت تمام شرکت‌های سهامی باید از میان سهامداران اقدام به انتخاب مدیرانی تا مدت معین کنند. نکته‌ای که در ابتدا باید متذکر شویم این است. که قانون تجارت تنها شرکت‌های سهامی را ملزم به تشکیل هیئت مدیره کرده و با اشاره نکردن به دیگر شرکت‌ها، تشکیل هیئت مدیره برای انواع شرکت‌های دیگر (غیر سهامی) را اختیاری اعلام می‌نماید.

هیئت مدیره شرکت چه وظایفی را به عهده دارند

برای اینکه بتوانیم با شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت آشنا شویم. بهتر است ابتدا کمی در مورد وظایف اعضای هیات مدیره شرکت بدانیم. اعضای هیات مدیره در اولین گام باید مدیر عامل و سپس مدیران ارشد جهت اداره درست و پیشبرد اهداف شرکت را انتخاب کنند. وظیفه‌ای حیاتی و سنگین که آینده شرکت را تغییر می‌دهد!

از دیگر وظایف مهم هیئت مدیره این است که برنامه ریزی جامع و کاملی تنظیم و به مدیران ارشد ارائه دهند. بر فعالیت و تصمیمات آن‌ها نظارت کامل داشته باشند و به طور کلی کنترل اوضاع و احوال شرکت را به دست بگیرند.

مطمئنا همچین جایگاهی، فردی دلسوز، مدیر و مدبر، منضبط و کاردانی را می‌طلبد. در بخش‌های بعد به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.

هیئت مدیره شرکت چه وظایفی را به عهده دارند

شرایط و صلاحیت عضویت در هیئت مدیره شرکت را چه کسی تعیین می‌کند

هر نوع شرکتی جهت فعالیت رسمی، برخورداری از مزایای قانونی و حفظ حیات خود باید مراحل ثبت برند را طی کرده و تا هر زمان برای اعمال تغییرات شرکت از جمله تعیین هیئت مدیره، باید به طور رسمی اقدام کند. این اقدام رسمی شامل مراحلی من جمله برگزاری مجمع عمومی عادی، تنظیم صورتجلسه شرکت و ارائه آن به سازمان ثبت شرکت‌ها می‌شود.

یکی از مهمترین وظایف مجمع عمومی عادی که اجتماع تمامی صاحبان سهام است، تعیین اعضای هیئت مدیره شرکت است. در این مجمع صلاحیت اعضا و شرایط جهت عضویت در هیئت مدیران شرکت مورد بررسی قرار می‌گیرد. در انتها تعدادی از افراد دارای صلاحیت به منظور مدیریت به مدت معین که در اساسنامه ذکر شده و حداکثر ۲ سال است، عضو هیئت مدیره شرکت می‌گردند.

بیشتر بخوانید: بهترین سایت برای ثبت برند

شایان ذکر است که اگر چه سقف مدت عضویت در هیات مدیره شرکت ۲ سال است، اما در صورت صلاحیت فرد و تایید مجمع عمومی عادی، انتخاب مجدد فرد برای دوره بعدی مدیریت نیز مانعی ندارد.

مطلب دیگر در مورد شرایط کلی انتخاب اعضا هیئت مدیره شرکت، تعداد است. بر اساس مفاد قانون تجارت اعضای هیئت مدیره شرکت سهامی عام حداقل ۵ و اعضای هیئت مدیره شرکت سهامی خاص حداقل ۳ نفر است.

شرایط لازم جهت عضویت در هیئت مدیره شرکت

۱. داشتن سهام شرکت-اولین شرایط برای عضویت در هیئت مدیره شرکت

طبق مفاد قانون در لایحه ۱۳۴۷ مدیریت شرکت سهامی باید به فرد یا افرادی سپرده شود که دارای سهمی از شرکت هستند. این قانون بر پایه این موضوع مقرر شده که شخص مدیر باید منافعی از سود و رشد شرکت ببرد.(اصطلاحا به دلیل کسب سود خود دلسوز شرکت و خواستار رشد و توسعه آن باشد و برای این هدف برنامه ریزی و تلاش کند.)

بیشتر بخوانید: ثبت برند مشاغل خانگی

شرایط لازم جهت عضویت در هیئت مدیره شرکت

لازم به ذکر است که طبق ماده ۱۱۴ لایحه، فردی که قصد عضویت در هیئت مدیره شرکت را داراست. باید تعداد سهامی تعیین شده در اساسنامه شرکت را داشته باشد و در غیر این صورت نمی‌تواند به عضویت هیات مدیره شرکت در بیاید.

البته توجه داشته باشید که فرد انتخاب شونده به عنوان مدیر شرکت باید از پیش سهامدار شرکت باشد و نه اینکه جهت عضویت در هیئت مدیره سهام شرکت را خریداری کند.

۲. رژیم حقوقی جهت عضویت در هیئت مدیره شرکت

بر اساس لایحه ۱۱۴ و ماده ۵۲ قانون تجارت ۱۳۱۱ میزان سهم تعیین شده جهت شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت به منظور جلوگیری از خسارات ناشی از مدیریت فرد عضو هیات مدیره است. این سهام که مقدار آن توسط اساسنامه شرکت تعیین می‌شود، نوعی وثیقه و تضمین برای جلوگیری از وارد آمدن خسارات به وسیله تقصیرات انفرادی و یا مشترک اعضای هیئت مدیره شرکت است.

شایان ذکر است که این سهام دارای نام بوده و قابلیت انتقال ندارد و تا زمانی که مدیر مفاصا حساب خود از شرکت را دریافت نکرده، این سهام به عنوان وثیقه در صندوق شرکت نگهداری می‌شود.

بیشتر بخوانید: مهم ترین نکات ثبتی و حقوقی

۳. عضویت شخص حقوقی در هیات مدیره شرکت

مورد دیگری از شرایط عضویت در هیئت مدیره شرکت که البته برای اشخاص حقوقی سهامدار شرکت مطرح می‌شود بدین صورت است. بر اساس ماده قانون تجارت ۱۱۰ لایحه ۱۳۴۷ اشخاص حقوقی سهامدار شرکت نیز با شرایط و وظایف مدنی اشخاص حقیقی امکان عضویت در هیات مدیره شرکت را دارا هستند.

با این شرط که باید حتما فردی را به نمایندگی از خود به منظور انجام وظایف نظارت و عملکرد به شرکت معرفی کنند و البته مسئولیت تمام اقدامات او را بپذیرند.

تغییرات شرکت در موسسه هوران

۴. محرومیت از مدیریت برای …

  • محجورین و کسانی که حکم ورشکستگی دارند.
  • کسانی که از لحاظ قضایی مرتکب جنایت یا خطاهایی از جمله کلاهبرداری، سرقت، خیانت در امانت. جرم های که بر اساس قانون، در حکم خیانت در امانت، کلاهبرداری، شناخته شده می‌شوند. اختلاس، تدلیس، تصرف غیرقانونی اموال عمومی شده و به همین دلیل محکوم به محرومیت از حقوق اجتماعی هستند. البته این افراد با وجود دارد بودن شرایط، قبل از انتخاب جهت عضویت در هیئت مدیره شرکت محروم هستند.

این موارد مهمترین شرایط عضویت در هیات مدیران شرکت هستند. در صورتی که سهامداری در شرکت واجد این شرایط باشد، طی مجمع عمومی عادی تغییرات شرکت، مورد تایید قرار گرفته و جهت ثبت رسمی، صورتجلسه‌ شرکت به این منظور تنظیم و به اداره ثبت شرکت‌ها ارائه  می‌گردد.

بیشتر بخوانید: آیا صورتجلسه شرکت نیاز به حضور وکیل دارد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *